Csuszka - Sitta europaea

Csuszkafélék családja – Sittidae

A csuszka jellegzetes és szép színű, könnyen felismerhető madár. Feje teteje, háta és szárnyai kékesszürkék, az arcrész mindig fehér, a hegyes csőr és a szemsáv pedig fekete. Hasa vörösesbarna vagy mélybarna.

Fákon él, nevét is onnan kapta, hogy akár fejjel lefele haladva is mintegy „csúszkál” a fatörzseken. Repülni is általában csak egyik fáról a másikig szokott. Táplálékát nyáron a kérgen élő ízeltlábúak, lárváik és petéik képezik, téli étrendjét kényszerűségből magvakkal egészíti ki, ilyenkor gyakran feltűnik a cinegék mellett az etetőknél.

Számos hangja ismert, többféle hívójelet használ, éneke hangos, ismétlő füttyökből tevődik össze.

Levelekkel és fakéreggel kibélelt odúkban évente egy vagy két alkalommal költ, a bejáratot sárral tapasztva szűkíti le. Fiókái kb. 3 hetes korukban repülnek ki, de a család még ezután egy ideig együtt marad. Magyarországon védett.

 

magyar