Erdei pinty - Fringilla coelebs

Pintyfélék családja – Fringillidae

Védett, fészkelő madarunk, ahogy a neve is mondja, elsősorban a fás területeken: erdőkben, parkokban él, a figyelmes szemlélő a Budai Arborétumban is találkozhat vele. Egyes példányai áttelelnek. Tollazatán legfeltűnőbb kékesszürke sapkája és nyaka, valamint rozsdabarna feje, begye és melle. Háta sötétbarna, szárnya fekete-fehér mintázatú.

Híresen szép énekű madár, a szakemberek a madarakat strófáik szerint osztályozzák; minden jellegzetes strófának megvan a maga neve. Az erdei pinty hímje februárban kezd énekelni és egészen júliusig dalol.

A XIX-XX. század fordulóján komoly hagyományai voltak a pinty énekversenyeknek. A díjnyertes példányokat felhasználták a fiatal hímek tanítására, és nagy értékként becsülték meg őket.

 

magyar