Fenyőpinty - Fringilla montifringilla

Pintyfélék családja – Fringillidae

A fenyőpinty – nevéből is adódóan – az északi területek, tajgák lakója, hazánkban ősztől tavaszig, rendszeres téli vendégként fordul elő, ebben az időszakban találkozhatunk vele a Budai Arborétumban is.

A fiókanevelés időszakában elsősorban rovarokkal táplálkozik, az év többi részében magokat és bogyókat fogyaszt. Tollazatán a szürke és a narancssárga szín mintázatot alkot, hasa alja fehér vagy szürkéskék. Az őszi-téli időszakban nagyobb csapatokban vándorol az élelemben gazdagabb déli területek felé. Hazánkban védettséget élvez.

 

magyar