Füstifecske - Hirundo rustica

Fecskefélék családja - Hirundinidae

Erősen villás farkáról és rozsabarna torokfoltjáról jól felismerhető fecskeféle. Gyors röptű, legjobban akkor lehet megfigyelni, amikor villanyvezetékekre ülve pihen. Eredetileg ugyan kopár sziklás völgyekben élt, az évszázadok alatt azonban az emberhez kötődött: falvakban, kisvárosokban költ, a nagyobb városokból hiányzik, arborétumunkban is viszonylag ritka vendég.

Vonuló madár, március végén - április elején érkezik vissza délről. Fészkét gyakran istállók gerendája alá rakta, ahol kisebb kolóniák alakulhattak ki. A fészek sárból készül, az állatok tollakkal és szőrszálakkal bélelik ki. Napjainkban a kisüzemi állattartás visszaszorulása miatt és a településszerkezetek átalakulásával, kevesebb helyen található meg, egyes helyeken azonban fészkelését mesterséges fészkek kihelyezésével is segítik.

Kizárólag repülő rovarokkal táplálkozik.

 

magyar