Házi rozsdafarkú - Phoenicurus ochruros

Légykapófélék családja – Muscicapidae

A Kárpát-medence teljes területén gyakori, védett madár. Többnyire márciustól októberig tartózkodik nálunk, de egyes egyedei át is telelnek. Az emberek közelségéhez jól alkalmazkodott, gyakran épületek eresze alatti résekben is költ.

Karcsú és egyenes tartású madár, nevét vörös farktollairól kapta, melyeket gyakran rezegtet.

Elsősorban rovarokkal és pókokkal táplálkozik, ezekre vagy valamilyen magaslatról les, vagy a földön ugrálva kutat utánuk.

 

magyar