Mezei veréb - Passer montanus

Verébfélék családja – Passeridae

Egész Európában előforduló, hazánkban csökkenő állománya miatt védettséget élvező faj. Arborétumunkban rendszeresen fészkel és költ, egész évben megtalálható. Feje teteje, halántéka és nyakszirtje vörösbarna. A házi verébtől fekete arc- és torokfoltja különbözteti meg. Étrendjét gyommagvak, hernyók és levéltetvek teszik ki. Korábban irtották, mert a gabonaföldeken kárt tett, de érdemes tudni róla, hogy fészkelés idején szinte kizárólag rovarokkal táplálkozik és ezekkel eteti fiókáit is. Nagy-Britanniában kimutatták, hogy létszámának drasztikus csökkenését a gondos gyepápolás okozta: a gyakori fűnyírás miatt a gyep nem hozott termést, így a verebek táplálék nélkül maradtak. Évente három fészekaljat is nevelhet, örömmel elfogadja a kihelyezett mesterséges költőodúkat is.

Fészekrakás tekintetében a legmerészebbek közé tartozik: gólyák és sasok fészkének oldalában is megfigyelték már mezei verebek fészkét.

 

magyar