Őszapó - Aegithalos caudatus

Őszapófélék családja – Aegithalidae

Hazánkban állandóan előforduló és költő, rész­ben téli vendégként is találkozhatunk vele. Elsősorban az alacsonyabb vidékeken fordul elő, a hegységekben ritkábban található meg. A cinegékhez nagyon hasonló, apró madár, feltűnően hosszú farokkal. Meglehetősen feltűnő, fehér-fekete színű, kis rózsaszín árnyalattal, bár az egyes alfajok igen eltérőek. A legtöbb alfajnak feketés szemöldöksávja van.

A tenyészidőszakban elsősorban ízeltlábúakkal táplálkozik, télen magvakat és bogyókat eszik, gyakran találkozhatunk vele a madáretetőknél is. Eldugott helyen, dús növényzetű erdőkben ágvillák, indák közt (pl. iszalagon), bokrokban építi meg ovális fészkét pókok és hernyók fonadékából, mohából és zuzmóból. A felülről megközelíthető, zsákszerű fészek környékét védi a betolakodóktól.

Évente egyszer költ. A csupaszon és vakon születő fiókákat mindkét szülő táplálja, azok 18-19 napos korukban repülnek ki.

Hazánkban védett.

 

magyar