Vetési varjú - Corvus frugilegus

Corvidae - Varjúfélék családja

A vetési varjú - ahogyan a neve is utal rá - elsősorban a nyílt, mezőgazdasági területek lakója, a facsoportokkal tarkított szántókon, legelőkön nagy kolóniákat alkotva fészkel, védett madár. Néha a városban is megpróbál megtelepedni, ahol lármássága miatt a lakók nem örülnek neki.

Könnyű felismerni éjfekete tollazatáról, csüdig érő gatyájáról és szürke csőréről, illetve idős példányoknál a csőr körüli és torkon lévő csupasz, szürkés foltról.

Táplálékát a talajon lakó rovarok, rágcsálók adják, ahol ezeket kémiai védekezéssel kiirtják, kisebb mezőgazdasági károkat is okozhat.

Télen kelet felől hatalmas csapatai vonulnak nyugatra, délutánonként több ezer madár keresi az alvófákat, ahol éjszakára megpihen. Nap közben vonulnak, és - gyakran szeméttelepeken - táplálék után kutatnak.

 

magyar